Tegen de tijd dat ik mijn auto ging inruilen voor een nieuwer exemplaar kwam ik erachter dat er meer dingen inzaten dan ik ooit geweten heb. Rond de tien handige applicaties kende ik stomweg niet. Dat krijg je als je het instructieboekje niet raadpleegt waardoor ik onvoldoende van de geboden mogelijkheden kon profiteren. Met Linkedin is het niet anders!
Kijkend naar de profielen die ik dagelijks op mijn tijdlijn voorbij zie komen, constateer ik dat velen het ‘handboek’ van Linkedin niet hebben geraadpleegd. Ze missen daarmee de kans om zich optimaal te presenteren via dit geweldige platform.
10 TIPS
Om beter gebruik te maken van de mogelijkheden van Linkedin tref je hier een aantal praktische tips aan waarmee je je zichtbaarheid en professionele uitstraling kunt verhogen.
- Je kunt je profielfoto voorzien van een korte video! Ga naar de Linkedin-app op je mobieltje en neem een korte video op waarin je jezelf introduceert en/of vertelt wat je voor een ander kunt betekenen.
- Zorg voor een goede professionele close-up foto voor je bio. Neutrale achtergrond, geen avatar, kleding in overeenstemming met de doelgroep die je bedient. Ga niet zelf rommelen als je geen professionele fotograaf bent.
- Het vermelden van alleen je functie in je bio is een gemiste kans. Gebruik de 220 posities die je daarvoor hebt. Pas daarom je bio aan (via je mobiele app) om er gebruik van te maken.
- Zorg voor een goede achtergrondfoto. Daarmee trek je meer aandacht. Kies een foto die je bio ondersteunt; maximale afmeting 1584 x 396 pixels en max.4 mb. Pas wel op dat een copyrightvrije foto plaatst om geen advocaten op je dak te krijgen. Je kunt hele goede en betaalbare foto’s kopen op 123rfcom. Gebruik daarbij het filter ‘Panorama’ en je hebt het juiste formaat te pakken. (Ook geschikt als banner op je website!)
- Linkedin is een marketinginstrument waarbij de 5P’s van toepassing zijn. Een van de P’s staat voor Plaats. Je product/dienst kan nog zo goed zijn, mooi geprijsd en met passie gepromoot, maar als je vergeet te vertellen waar het te koop is, mis je kansen. Ga naar ‘Contactgegevens’ en vul daar alle gegevens in. Noem je website(s), telefoonnummer, e-mailadres, adres.
- Pas de URL van je profiel aan als daar meer staat dan alleen je voor- en achternaam.
Schrijf je voor- en achternaam aan elkaar, zonder spatie. Je wordt daardoor beter gevonden als mensen je naam intypen. Ga daarvoor naar je volledige profiel en vind in de rechter kolom, bovenaan en klik op ‘Openbare profiel en URL bewerken’.
(Mocht jouw voor- en achternaam al door een ander te zijn ingenomen, voeg dat het cijfer 2 of 3 direct achter je familienaam. Dat lost het probleem meestal wel op.) - Geef en ontvang Aanbevelingen. Het is beter dat mensen van jou zeggen dat je goed bent dan dat je dat zelf doet. Netwerken en niet alleen nemen maar ook geven, dus vraag niet alleen om een aanbeveling (daar is niets mis mee!) maar geef ook aanbevelingen. Begin daarmee het eerste, als je dat nog niet eerder deed! Ga naar ‘Profielonderdeel toevoegen’ en voeg ‘Aanbevelingen’ toe. Je kunt daarna aanbevelingen geven en ontvangen.
- Controleer of je meer Profielonderdelen kunt toevoegen zoals talen die je spreekt, diploma’s die je hebt, cursussen die je volgde. Uiteraard ook je werkervaringen maar ga niet te ver terug in de tijd! Niemand is geïnterneerd in je basisschool opleiding of een arbeidsverleden dat ouder is dan twintig jaar.
- Als je naar je ‘Mijn netwerk’ in de bovenste regel van je profiel klikt, kun je zien wie er wel en niet actief zijn op het moment dat je kijkt. Een groen bolletje bij de foto wil zeggen dat ze online zijn. Een groen/wit bolletje geeft aan dat ze via hun mobiele app berichten kunnen ontvangen. Geen bolletje wil zeggen dat ze op dat moment niet actief of online zijn.
- Zorg dat je zichtbaar bent maar pas op dat je alleen zichtbaar bent als b.v. Alice J. of John P.
(Zie: Criminelen actief op Linkedin?) Om het aan te passen klik je op de kleine foto rechts bovenaan je profiel. Onder ‘Account’ klik je op ‘Instellingen en Privacy’. Klik in de linker kolom op ‘Zichtbaarheid’ en daarna op ‘Opties voor het bekijken van profielen’. Kies de bovenste optie ‘Naam en kopregel.’ Daarmee kunnen mensen gelijk je hele profiel zien.
Er zijn nog veel meer mogelijkheden om optimaal gebruik van Linkedin te maken, maar met deze 10 tips ben je al aardig op weg. Zoek je een voorbeeld?
Kijk dan maar eens op mijn profiel. Misschien brengt het je op ideeën.
Veel ‘rijplezier’ op Linkedin.