Pas hoorde ik iemand de volgende opmerking maken die Einstein zou hebben gemaakt:
‘Waanzin is steeds opnieuw hetzelfde doen, en dan verschillende uitkomsten verwachten.’
Hij is niet de enige die (bewust of onbewust) iets aan Einstein toeschrijft maar wat Einstein nooit gezegd heeft! De bedoeling van de uitspraak, die pas 26 jaar na zijn dood bekend werd, is wel duidelijk maar wat is ertegen om dezelfde uitkomsten te verwachten? Met andere woorden, de uitspraak kan op verschillende manier worden geïnterpreteerd. Wil je het negatieve van de uitspraak inzien, dan zul je daarvan absoluut bevestiging vinden, maar ben je ook in staat om het positieve daarvan in te zien en op zoek te gaan naar de uitzonderingen op de stelling?
De positieve uitleg
Dat je dezelfde uitkomsten verwacht als je steeds hetzelfde blijft doen, is wel degelijk een reëel scenario. Denk maar eens aan de populariteit van Lee Towers die al jaar en dag hetzelfde liedje zingt en nog steeds op zijn 76ste de handen op elkaar krijgt. Neem bestsellerschrijvers die hun succes danken aan het schrijven van dezelfde soort boeken. Ook zijn er talloze beeldende kunstenaars die met succes dezelfde stijl van werken hanteren. Welke andere bedrijven of personen doen al jaren hetzelfde met dezelfde succesvolle uitkomsten? Heineken en andere drank en voedselproducenten doen al eeuwen hetzelfde. Kijk maar eens naar het succes van McDonald’s. Deze cafetariaketen doet al sinds 1948 hetzelfde! In Nederland kennen we daar ook de nodige voorbeelden van. Bram Ladage doet ook al jaren met succes hetzelfde.
‘Verandering van spijs doet eten ’
Weer zo’n tegeltjeswijsheid die niet altijd opgaat. Vraag maar eens aan Nederlandse expats wat ze het meest missen. Ja hoor, hagelslag, haringen, rookworsten en andere typisch Nederlandse gerechten en producten. Ze doen alles om hetzelfde te kunnen blijven eten want je moet er toch niet aan denken dat je geen stamppot kunt maken zonder de rookworsten van UNOX?
Geloof in tegeltjeswijsheden helpt niet
Eerder schreef ik al dat er tal van coaches en trainers zijn die het citeren van tegeltjeswijsheden vloeiend beheersen en er ook nog in schijnen te geloven! Ze verkopen deze broodjes aap waarschijnlijk om duidelijk te maken dat je hun diensten nodig hebt. Ik begrijp de intentie en ze blijven het doen met dezelfde uitkomsten; opdrachten of afwijzingen. Maar, als je even Googelt of hun tegeltjeswijsheden wel houtsnijden, ga je je misschien afvragen of je wel zaken met hen moet doen. Immers, wie onzin verkoopt maakt zichzelf toch ongeloofwaardig?
Het gebruik van tegeltjeswijsheden stuit mij tegen de borst als daaraan een al te serieuze betekenis wordt gegeven. Zeker als het om zwart/wit-opmerkingen gaat. De wereld zit niet zwart/wit in elkaar. Er zijn zelfs meer dan 50 verschillende soorten grijs!
De nieuwe kleren van de keizer
Soms bekruipt me het gevoel dat ik het jongetje ben uit het sprookje van Hans Christian Andersen; De nieuwe kleren van de Keizer. Hij ziet als eerste dat de keizer in zijn blote gat langs zijn volk paradeert terwijl hij dit zelf nog niet doorhad.
Niet kritisch ingestelden volgen klakkeloos influencers, mensen met veel geld, status of die op een andere manier macht uitoefenen. Denk daarbij aan het geloof dat wordt gehecht aan uitspraken van bepaalde politici, ook al kramen ze de grootste onzin uit. Of het nu om een bepaalde voetballer gaat die opmerkingen maakt die kant nog wal raken maar waarin ‘gelovigen ’een ‘diepe’ filosofische betekenis menen te ontdekken of uitspraken van zelfverklaarde goeroes en experts die hun ‘waarheden’ met grote gulheid delen. Zij zijn meestal niet in staat haalbare en controleerbare oplossingen te realiseren. (Ik heb dit aan enkelen van hen gevraagd en jammer genoeg tot nu toe nog geen enkel bewijs van het tegendeel ontvangen! Zelfs niet van Ratelband!)
Geloof in tegeltjeswijsheden helpt
Is de in de kop aangehaalde uitspraak dan helemaal onzin? Nee, natuurlijk niet. De bevestiging van de validiteit daarvan vind je wel degelijk terug bij werkzoekenden die al jaren op zoek zijn naar dezelfde baan die ze kwijtraakten, maar waarnaar geen vraag meer is. Neem de selectiemethodes van sommige recruiters en Hrm’ers die nog steeds waarde hechten aan een CV terwijl dit het minst betrouwbare selectie-instrument blijkt te zijn. Ook bij fabrikanten van bepaalde producten gaat de stelling op. Zij die bleven doorgaan met het produceren van producten waar geen vraag meer naar was, gingen op de fles. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden waar de opmerking wel opgaat.
Werk aan je geloofwaardigheid
Mijn boodschap is, kort samengevat, om wat kritischer te zijn als je wat leest of als je content aanlevert. Pas op met het verkopen van broodjes aap of quotes zonder de bronnen te controleren.
En, heb je het dan eens een keer bij het verkeerde eind? Geen nood, iedereen vergist zich wel eens. Geef toe dat je een vergissing maakte, verbeter je content en leef verder zoals je dat al deed en waarbij je je lekker voelt.