Heb je wel eens aan anderen durven vragen wat ze van je visitekaartje vinden, als je daarvan nog gebruik maakt? Je vindt het zelf natuurlijk vast heel mooi en functioneel, want anders liep je er niet mee rond. Maar voor wie maak je nu eigenlijk zo’n kaartje? Voor jezelf of een ander?
Wil je serieus genomen worden?
Visitekaartjes zijn al heel oud en werden in verschillende vormen al in de middeleeuwen gebruikt; denk maar eens aan de lakzegels. Een opvallend groot visitekaartje was het schild. Eerst gaf men met strepen aan, en later met allerlei voorstellingen, wie men was. Ook kleding deed en doet nog steeds dienst als visitekaartje en de auto waarmee je voor de deur komt; een Skoda of een Tesla. Wat je draagt en waarin je rijdt geeft vaak aan wie je bent en waar je voor staat.
In 2022 is het papieren visitekaartje, ondanks de digitale varianten, nog steeds het meest gebruikte introductiemiddel als het gaat om de uitwisseling van contactinformatie. Het is belangrijk om goed na te denken wat je op zo’n kaartje wilt laten zien. Academische titels en/of functieaanduidingen maken in Nederland nauwelijks indruk op de ontvanger. (Let op: In vooral Aziatische landen maken ze nog wel een verschil!) Je kunt je als ZZP’er of ondernemer met een paar man personeel onsterfelijk belachelijk maken door op je kaartje CEO, Directeur, General Manager of President te zetten. Ik neem je dan in ieder geval niet meer serieus.
Op de achterkant leven geen mensen
Als zakelijke ‘levensverlenger’ constateer ik, dat niet iedere ondernemer goed heeft nagedacht over de naam van de onderneming. Bij de bedrijfsnaam JaKeBo kom je al snel op de afkortingen van Jaap, Kees en Bob. De vraag is of je met een dergelijke naam snel grote bekendheid zult krijgen, maar dat even terzijde. Regelmatig ontvang ik, vaak ongevraagd, een aantal visitekaartjes waarbij het mij volledig onduidelijk wat het bedrijf van de gulle gever doet. De bedrijfsnaam gaf geen hint en op de achterkant van het kaartje (Op de achterkant leven geen mensen!) trof ik ook geen aanvullende informatie aan. Tja, dan ben je wel genoodzaakt om beleefdheidshalve de vraag te stellen: ’En, wat doet je bedrijf?’ Nu zullen enkele lezers van dit stuk gaan aanvoeren dat ze expres niets vermelden om de conversatie op gang te helpen. Deze lezers vergeten dan wel dat kaartjes vaker ná, dan tijdens een ontmoeting worden bekeken.
Voorbeeld:
Stel dat je tijdens een bijeenkomst 25 kaartjes ontvangt. Je moet dan wel over een erg goed geheugen beschikken om een dag na ontvangst er nog een gezicht bij te plaatsen. Waarom? Omdat 95% geen aanvullende informatie op de kaartjes geeft, 75% van de gevoerde titels overdrijven of ronduit vreemd zijn en omdat er geen gezicht op het kaartje staat! De mens is nu eenmaal visueel ingesteld. Gezichten onthouden we gemakkelijker dan woorden.
Vertel wat het resultaat is
Het gaat in dit artikel te ver om alle vage kreten op visitekaartjes op te sommen, maar overweeg eens om het resultaat van je werkzaamheden puntsgewijs op de achterzijde te zetten. Heb je een trainingsbureau? Geef dan kort aan welke resultaten je hebt behaald. Ben je coach of interim manager? Zet dan eens op de achterzijde van je kaartjes enkele aanbevelingen van klanten. Verkoop je relatiegeschenken? Geef een paar tips hoe men het juiste geschenk kan kiezen. Vaste regel is om niet te overdrijven; blijf zakelijk.
Titel/vorm
Als je bij een grote onderneming werkt, kun je mogelijk geen invloed uitoefenen op de inhoud en vormgeving van je visitekaartje maar, als je wel de eigen tekst mag schrijven, overweeg dan om een ludieke functietitel op te nemen. Ik heb daar zelf mee geëxperimenteerd door onder mijn naam ‘Telefonoloog’ te zetten omdat ik een trainingsbureau had, gespecialiseerd in telefonische communicatie. Mijn visitekaartje had ook een afwijkende vorm. Als het dubbele kaartje werd opengeslagen, klonk er een rinkelende telefoon. Vanwege het milieuaspect ben ik daar later vanaf gestapt, maar het was wel een hit!
Beeldvorming
Veel startende ondernemers, die op de kosten moeten letten, worden door online drukkerijen gelokt tot het aanschaffen van gratis kaartjes in de hoop dat zij de rest van het drukwerk tegen betaling mogen verzorgen. Op zich is daar niets mis mee, maar de kwaliteit en de vormgeving van deze gratis kaartjes laat vaak te wensen over. Niet zelden staat op de achterzijde van de kaartjes de naam van de drukkerij en dat maakt natuurlijk helemaal een knullige indruk op ontvangers. Mijn advies is dan ook om niet te besparen op je drukwerk. Zeker als je diensten verkoopt, moeten je kaartjes kwaliteit uitstralen ter ondersteuning van wat je te bieden hebt.
QR-code opnemen
Overweeg ook om een QR-code op je kaartjes af te drukken. Op die manier kun je mensen rechtstreeks naar uitgebreidere informatie op je website leiden; naar welke pagina daarvan dan ook. Hiermee speel je handig in op het feit dat de meesten wel een app hebben om QR-codes in te lezen en daarvan gebruik zullen maken. Het maken van een gratis QR-code is vrij eenvoudig.
Tot slot nog een paar tips:
1. Psychologische effecten kleur
Laat je eens door een grafisch ontwerper voorlichten over de psychologische betekenis en effecten van kleurgebruik. Uit verschillende gesprekken met ondernemers is gebleken dat daaraan weinig aandacht wordt besteed. Denk eraan dat de kleur van je logo, als je een logo hebt, een bepaald imago uitstraalt Laat ik je enkele voorbeelden geven van de betekenis van kleur, zonder volledig te willen zijn. Blauw is bijvoorbeeld de meest gebruikte kleur voor logo’s en drukwerk binnen het zakelijke circuit. Blauw straalt onder andere degelijkheid uit. De zwart/geel combinatie betekent internationaal ‘gevaar of gevaarlijk’, oranje is een kleur die warmte en veiligheid uitstraalt, rood is de kleur van energie en groen wordt vaak verbonden met milieu, gezondheid, biologisch voedsel. (Mcdonalds heeft niet voor niets de kleur rood in het logo laten veranderen in groen!) .
2. Lettergrootte
Denk aan de grootte van het lettertype; niet te klein graag. Mensen met een bril moeten de gegevens ook kunnen lezen.
3. Lettertype
Gebruik een modern lettertype met een zakelijk uitstraling. Times New Roman, Courier zijn bijvoorbeeld echt niet meer van deze tijd. Verdana en Calibri zijn veiliger te gebruiken. Hoelang? Geen idee; ook lettertypes zijn aan tijd gebonden.
4. Vraag!
Vraag onbekenden wat ze van je kaartje vinden en luister naar de antwoorden. Ga niet in de verdediging, argumenteer niet om je gelijk te halen. Het gaat om hun mening en niet de jouwe en doe je voordeel met de suggesties.